• Rozostupy a dištanc

Účasť na bohoslužbách nie je povinná. Stále platí dišpenz od účasti na nedeľnej či sviatočnej sv. omši. Verejné bohoslužby sa počas trvania opatrení musia sláviť v obmedzenom režime. Vo vnútornom priestore kostolov zabezpečte a podľa inštrukcií KBS presne vyznačte miesta na sedenie v každej druhej lavici, resp. v každom druhom rade stoličiek so zachovaním odstupu 2m medzi osobami. Keď bude kostol kapacitne naplnený, poprosiť ďalších prichádzajúcich, aby zostali vonku, kde sa zabezpečí aspoň zvukový prenos. Aj vonku je potrebné dodržať rozostupy.

  • Dezinfekcia a rúška

Pred vstupom do kostola je potrebné zabezpečiť dezinfekciu rúk a dohliadať na nosenie rúšok. Svätenička a lavice musia zostať prázdne. Vetranie priestorov a dezinfekcia kľučiek či iných dotykových plôch je tiež nevyhnutnosťou.

  • Príhovory

Príhovory, a teda i homília, nesmú byť príliš dlhé, aby sa čas sv. omše nenaťahoval. Žiada sa nevyhnutná stručnosť.

  • Sv. prijímanie na ruku

Sväté prijímanie sa v tomto čase podáva na ruku a malo by sa podávať aj v exteriéri, ak bude potreba – aby ľudia, ktorí stoja vonku, nemuseli prechádzať celým kostolom dopredu. Aj v rade na sv. prijímanie musíme dodržať predpísaný odstup. Toto výnimočné (dočasné) prijímanie na ruku v tomto ťažkom období nie je hriech, a že Ježiš sa neštíti nášho tela, dokonca, on sa narodil v špinavej maštali. Jediná prekážka k hodnému sv. prijímaniu je nečisté ľudské srdce. Kto by z vážneho zdravotného dôvodu nemohol prijať Eucharistiu do rúk, nech na to upozorní kňaza pred bohoslužbou, a príde na sväté prijímanie na záver, ako posledný.

  • Omša pre seniorov

Jedna nedeľná omša pre seniorov by mohla byť vyhradená pre seniorov nad 65 rokov. Ak seniori budú mať mladší sprievod, ten nech radšej zostane vzadu alebo vonku.

  • Slávenie v exteriéri

Ak sa rozhodnete sláviť sv. omšu vonku, kde je to istotne hygienickejšie, aj tam je potrebné zachovať odstupy a dbať o to, aby sa nezhromaždilo príliš veľa ľudí, pretože stále platí zákaz zhromažďovania.

  • Prvé sväté prijímanie

Pri zachovaní všetkých uvedených podmienok si podľa možností a poprípade aj na viackrát naplánujte slávnosti prvého svätého prijímania. V Košickej arcidiecéze, veríme, že budeme postupovať spoločne, a budeme aj prvoprijímajúcim deťom v tomto kritickom období (do odvolania) podávať sv. prijímanie na ruku. Pre zachovanie bežnej formy, termín 1. sv. prijímania bude preložený na obdobie, kedy budú aktuálne opatrenia uvoľnené.

  • Sviatosť zmierenia

Spovedá sa v upravených spovedniciach (kňaz je uzavretý a oddelený, penitent je v otvorenom priestore), alebo v exteriéri. Spovedné miestnosti nie sú teraz vhodným prostredím na vysluhovanie sviatosti zmierenia.

  • Birmovanie

Slávnosti birmoviek začneme realizovať od 16.5.2020 podľa programu.

Birmujúci biskup si počas birmovania po každom, osobitne, bude utierať a dezinfikovať ruky. Krizma z čela birmovanca sa nestiera.

Usmernenie

Hlavný hygienik SR Ján Mikas v utorok večer vydal zoznam opatrení týkajúcich sa obnovenia verejného slávenia bohoslužieb.

Jedným z týchto opatrení je: „zabezpečiť, aby odstup medzi osobami (okrem členov spoločnej domácnosti) bol minimálne 2 metre“.

Teda „pravidlo združeného sedenia ľudí z jednej domácnosti“ aj v interiéri kostola je povolené.


Prosíme vás, aj naďalej sa s veriacimi (najlepšie po postkomúnii) modlite modlitbu k Panne Márii Obišovskej.PMO

Modlitba pred milostivým obrazom Panny Márie Obišovskej

Panna Mária Obišovská, Kráľovná posvätného ruženca! Tvoja tvár je skropená krvavým potom a slzami. Trápiš sa kvôli nám. Materinským pohľadom vychádzajúcim zo svätyne na Putnoku nás hľadáš v údoliach našich každodenných starostí a chceš nám pomôcť.

Ty si účinne pomohla našim predkom v čase smrtiacej epidémie a mnohým si u Boha vyprosila uzdravenie tela i duše. Ochraňuj nás a prihováraj sa i dnes za našich chorých. Pomôž aj teraz, keď hriech a falošný pocit sebestačnosti ničí náš národ. Zachráň nás pred sebectvom a pliagou nevery, ktorá rozbíja rodiny. Prinavráť zmierenie a pokoj rozhádaným manželom. Zaháňaj každú hriešnu myšlienku na riešenie problémov rozvodom či potratom. Ujmi sa mladých ľudí, aby sa vedeli obetovať, nebáli sa záväzku manželstva a daru nového života. Poteš aj tých manželov, ktorí chcú, ale nemôžu mať deti.

Nebeská Matka, sprevádzaj učiteľov, vychovávateľov a všetkých predstaviteľov spoločenského života. Vypros im silu a odvahu hlásiť sa k pravým hodnotám kresťanskej viery. Upevni nás v láske k Cirkvi, aby sme pomáhali Svätému Otcovi, biskupom a kňazom pri službe ohlasovania Evanjelia. Oroduj za našu arcidiecézu, aby jej Pán v každom čase daroval dostatok nových duchovných povolaní. Dvíhaj nás svojimi rukami a priveď nás bližšie k Ježišovi, lebo s ním chceme zostať navždy, tu i vo večnosti. AMEN

Imprimatur: Mons. Bernard Bober, arcibiskup – metropolita

ABÚ Košice, Prot. č. 374/17